Τρίτη 7 Απριλίου 2020

                                                     ΕΝΤΟΜΑ



            Βρισκόμαστε στο δεύτερο μήνα της Άνοιξης και ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα έντομα. Οι δραστηριότητες που προτείνονται δεν είναι αναγκαίο  να γίνουν σε μια μέρα. Πάρτε το χρόνο σας και δημιουργείστε ότι μπορείτε. 



                       











                          Ας μάθουμε μερικά πράγματα για τα έντομα....





1.   Μπορείτε να μιλήσετε για το γράμμα Ζ,ζ από το ζουζούνια.Γράψτε το και ζητήστε από τα παιδιά να σας πουν λέξεις από ζ και καταγράψτε τις. Μετά μπορείτε να το φτιάξετε με πλαστελίνη ή να το γράψετε και να κολλήσετε από πάνω χαρτάκια πολύχρωμα,όσπρια,πετραδάκια,βαμβάκι και ότι άλλο έχετε στο σπίτι.

Ένα γράμμα μια ιστορία, το ζηλιάρικο ζουζούνι. 



2.  Ζουζουνοπαιχνιδίσματα
- "Η Αράχνη": Μέσα σε κύκλο (ένα στεφάνι ή σκοινί) κάθεται η Αράχνη ακίνητη και τα παιδιά -έντομα πετούν τριγύρω της. η Αράχνη προσπαθεί να πιάσει όσα περισσότερα παιδιά μπορεί χωρίς να βγει από τη φωλιά της. Παραλλαγή: σαν κυνηγητό προσπαθεί με μια κορδέλα που κρατά να ακινητοποιήσει όσα παιδιά- έντομα μπορεί.
- Σκόρπια γράμματα της αλφαβήτου ανάποδα στο πάτωμα. Τραβά ένα παιδί στην τύχη και βρίσκουμε έντομα από το γράμμα που θα τύχει. Πχ. Γ: γρύλος κλπ.
-Φτιάξε ένα αίνιγμα να μαντέψουμε: Τα παιδιά σε κύκλο και ένα παιδί στο κέντρο φτιάχνει αυτοσχέδια αινίγματα-περιγραφές για το έντομο που έχει στο μυαλό του. Παροτρύνουμε τα παιδιά να δίνουν ξεκάθαρες περιγραφές.
- Memory με έντομα- παιδιά. Στο στήθος κάθε παιδιού κολλάμε ένα έντομο το οποίο υπάρχει 2 φορές. Τα παιδιά παραταγμένα σε σειρές γυρισμένα πλάτη σε δυο παιδιά-παίκτες εξερευνητές. Οι εξερευνητές με αποχή γυρίζουν κάθε φορά δυο παιδιά αν έχουν το ίδιο έντομο στο στήθος το κερδίζουν.Αν δεν έχετε δυνατότητα να το εκτυπώσετε, μπορείτε να βάλετε τα παιδιά να ζωγραφίσουν έντομα επί δύο.Μπορείτε απλά να το παίξετε και στο πάτωμα.Απλά γυρίστε ανάποδα τις κάρτες και ζητήστε από τα παιδιά να βρουν τα ζευγαράκια.



- Ζουζουνίσματα: Χορεύουν με μουσική. Μόλις τους δείχνουμε το γράμμα Ζ που κρατάμε ε καρτέλα ζουζουνίζουν ανάλογα με την εντολή: Χαρούμενα, ζωηρά, γκρινιάρικα, τραγουδιστά,κλπ.
- Με γραμμή αφετηρίας γίνονται ακρίδες και γρύλοι και πηδώντας προσπαθούν να φτάσουν στο ορισμένο τέρμα. Ποια ομάδα θα κερδίσει; Αν θέλουμε να το δυσκολέψουμε τοποθετούμε εμπόδια που πρέπει να πηδήξουν ή φτιάχνουμε μία διαδρομή περίπλοκη.
- Με γραμμή αφετηρίας παίζουμε το παραπάνω παιχνίδι αλλά κινούμαστε έρποντας σαν κάμπιες, ή στα τέσσερα σαν αράχνες.
- Πουλιά και έντομα: Τα παιδιά-πουλιά κυνηγούν τα παιδιά-έντομα σκοπός να τα πιάσουν όλα.
- Έντομα ωφέλιμα-έντομα βλαβερά: Χορεύουν και κινούνται σαν εντομα με τη συνοδεία μουσικής. Με την παύση φωνάζουμε ένα έντομο. Αν είναι βλαβερό για τον άνθρωπο (πχ. μύγα) τινάζουν τα χέρια και χοροπηδούν αν είναι ωφέλιμο (πχ. μέλισσα) στέκονται ακίνητα.
- Τα παιδιά σε ζευγάρια.Το κάθε ζευγάρι έχει διαλέξει ένα έντομο ονομασία και σύνθημά τους ένας ήχος χαρακτηριστικός, συνήθως αυτός του εντόμου που επιλέγουν. Ο ένας έχει κλειστά τα μάτια και ο άλλος τον καθοδηγεί σιγά μέσα από μια διαδρομή κάνοντας τον ήχο που επέλεξαν, Αν συναντά εμπόδιο σταματά τον ήχο και το παιδί που έχει κλειστά μάτια αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να σταματήσει. Κερδίζουν αν διασχίσουν σωστά τη διαδρομή τους που κάθε φορά είναι διαφορετική για κάθε ζευγάρι. Παραλλαγή: Στο σημείο που ο ήχος σταματά έχουμε τοποθετήσει τα γράμματα που σχηματίζουν τη λέξη Ε-Ν-Τ-Ο-Μ-Α και σκοπός είναι να τα μαζέψουν όλα. Καλό είναι να παιχτεί σε εξωτερικό χώρο.
- Το κουνούπι τσιμπάει: Το παιδί- κουνούπι τσιμπάει κάποιο παιδί και το τελευταίο ονοματίζει το μέρος του σώματος που τσιμπήθηκε από το κουνούπι.
Οι ακρίδες: Το σχοινί γίνεται χωράφι. Με ένα χτύπο του ταμπουρίνου, οι ακρίδες μπαίνουν μέσα στο χωράφι. Με δύο χτύπους βγαίνουν από το χωράφι. Στη σιωπή τρώνε και στον συνεχόμενο τρέχουν να γλυτώσουν από τα εντομοκτόνα.
- Τα μυρμήγκια με σπόρο στη πλάτη πάνε να πιουν νερό στη λίμνη, περπατώντας κατά μήκος ενός σχοινιού. Ποιο θα φτάσει στον προορισμό του και ποιο θα γυρίσει πίσω, χωρίς να του πέσει ο σπόροσ από τη πλάτη;
- Τραγουδάμε τραγούδια για έντομα: Ο ψύλλος, η ψείρα, η πεταλούδα, ο τζίτζικας, κουνουπάκι, η μικρή αράχνη, 9 μελισσούλες, η μέλισσα, ο κυρ μέρμηγκας, κλπ



                                3.   Δραστηριότητες μαθηματικών και λεπτής κινητικότητας...............






                                   Μπορείτε επίσης να φτιάξετε έντομα από πλαστελίνη.


    4. Μερικές κατασκευές τις οποίες μπορείτε να κάνετε με ότι υλικά έχετε στο σπίτι σας...






                                         

                                                                      Και ένα παραμυθάκι....

     

Ελπίζω να σας άρεσε και να περάσατε όμορφα. Σας φιλώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου