Τρίτη 7 Απριλίου 2020

                          Πάσχα κοντοφτάνει...



Σάββατο του Λαζάρου αύριο και γιορτάζουμε την ανάσταση του φίλου του Ιησού , του Λάζαρου. Ένα έθιμο είναι τα λαζαράκια, γλυκά ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου με δύο γαρίφαλα για μάτια.

Μία συνταγή για λαζαράκια, βάλτε φαντασία και χεράκια και πάμε να πλάσουμε λαζαράκια!!!!

                   Και συγχρόνως μπορείτε να τραγουδάτε.

Αν δεν θέλετε να ζυμώσετε μπορείτε να κατασκευάσετε.
Θα χρειαστείτε ένα κουτάλι ή μία κουτάλα και άσπρη χαρτοπετσέτα!!!!Καλή επιτυχία.


  Αυτά τα για το Σάββατο του Λαζάρου. Για τις υπόλοιπες μέρες............ Ιδέες για πασχαλινές κατασκευές, παιχνίδια και τραγούδι.

Ξέρω ότι είναι δύσκολο να έχετε απ΄ όλα τα υλικά αλλά βάλτε φαντασία και χρησιμοποιείστε ότι έχετε. Επίσης πάρτε λευκές κόλλες και χρωματίστε τις είτε με νερομπογιές ή τέμπερες ή μαρκαδόρους, για να έχετε χρωματιστά χαρτόνια.







Κότες από εφημερίδα ( από μέσα φτιάχνετε ένα κώνο από 
χαρτόνι και πάνω εκεί κολλάτε τις λωρίδες από εφημερίδα. 


                                                         Λαγός από κάλτσα
Και λίγη βοήθεια..


Και αφού είμαστε μακριά από αγαπημένα μας πρόσωπα μπορούμε να φτιάξουμε   πασχαλινές  καρτούλες , να γράψουμε ευχές και να τις στείλουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα.


Καρτούλες με αποτυπώματα (χεράκια,δαχτυλάκια,φρούτα,φελλό,)





Καρτούλες με κλωστή


Από κούτα



Και για διασκέδαση......πασχαλινά παιχνίδια

- Η βόλτα του λαγού: Λαγέ μου μικρέ πρέπει να βγεις βόλτα για να μαζέψεις αυγά. Τρία από τον αγρότη, δύο από την νοικοκυρά, τέσσερα από τη κότα κοκ. Ρωτάμε τα παιδιά πόσα αυγά υποθέτουν ότι θα φέρει ο λαγός στο καλάθι του. Οι υποθέσεις γράφονται και μετά επαληθεύονται.
- Ο επιτάφιος: Το παιδί κρατώντας ένα κερί με το προστατευτικό ποτήρι, κάνει μια διαδρομή, προσπαθώντας να μη σβήσει η φλόγα.
-Αυγοδρομίες: Σπρώχνουν τα αυγά με διάφορους τρόπους για να το βάλουν μέσα στη φωλιά-στεφάνι(πόδι,δάχτυλα, μύτη, καλαμάκι)
-Το αυγό που καίει (παραλλαγή της καυτής πατάτας): Η οικογένεια σε κύκλο και το αυγό περνά από χέρι σε χέρι, όσο παίζει η μουσική. Με το σταμάτημα της, όποιος έχει το αυγό που καίει, πρέπει να βγει έξω. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι την ανάδειξη του νικητή. Παραλλαγή: Αυτός που έχει το αυγό πρέπει να πει μια λέξη που θυμίζει Πάσχα για να σωθεί και να μείνει στο παιχνίδι.
-Οι κότες και το αυγό τους: Στο χώρο σκόρπια αυγά που το καθένα πάνω θα έχει το  όνομα κάθε παιδιού. Με το σύνθημα, οι κότες-παιδιά πρέπει να βρουν το δικό τους αυγό και να τρέξουν στη φωλιά τους στεφάνι. Μπορεί να γίνει και ανταγωνιστικό, βγαίνοντας έξω οι κότες που άργησαν. Στους επόμενους γύρους τα παιδιά μειώνονται, αλλά τα αυγά μένουν όλα.
-Ο γρήγορος λαγός: Τα παιδιά , ανά δύο χοροπηδώντας μόνο, προσπαθούν να μαζέψουν στο καλάθι τους, που είναι μακριά , όσα περισσότερα αυγά μπορούν. Κερδίζει αυτό το λαγουδάκι που έχει μαζέψει τα περισσότερα.
-Η τρύπια εφημερίδα: Μια εφημερίδα με μια μικρή τρύπα στη μέση. Εικόνες σχετικές με το Πάσχα. Βάζουμε μια εικόνα κάτω από την εφημερίδα. Από τη τρύπα φαίνεται ένα μικρό κομμάτι της εικόνας. Το παιδί μαντεύει ποια εικόνα είναι κρυμμένη από κάτω  Αν θέλετε, μπορείτε με αυτήν την εικόνα, να πει κάποιο νέο που  διάβασε στην εφημερίδα.
                  

                         Τραγουδάκι "Ηρθε πάλι η πασχαλιά"


Ακούστε και ξεφυλλίστε το παραμύθι "Το Πάσχα του Πασχαλη" 



Γεια σας ,ελπίζω να το απολαύσετε!!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου