Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016

                                                       Τα δόντια μας.....

Μετά τη συζήτηση για το στόμα μας και τη γλώσσα μας ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα δοντάκια μας.Μάθαμε ότι τα μπροστινά μας δόντια λέγονται κοπτήρες, τα διπλανά και λίγο κοφτερά λέγονται κυνόδοντες και τα πίσω μασητήρες. Είπαμε ότι τα δόντια μας βοηθάνε και στην ομιλία,γι αυτό όταν έχουν πέσει τα μπροστινά μας δοντάκια καμιά φορά ψευδίζουμε και δεν λέμε καθαρά μερικές λεξούλες. Όμως είμαστε τυχεροί γιατί στα παιδάκια βγαίνουν ξανά τα δοντάκια ενώ στους μεγάλους δεν ξαναβγαίνουν και πρέπει να βάλουν ψεύτικα.Μετά μιλήσαμε για το πως χαλάνε τα δόντια και θυμηθήκαμε που είχαμε διαβάσει παλιότερα το "Σοκολάκης και Ζαχαρούλα Τρυποδόντη". Τα γλυκά, οι καραμέλες, τα γλειφιτζόυρια και γενικά ότι έχει ζάχαρη χαλάνε τα δόντια μας αν τα τρώμε συνέχεια και δεν τα βουρτσίζουμε.Τότε από το κασελάκι βγήκε μία οδοντόβουρτσα και μία οδοντόκρεμα και τα χρησιμοποίησα για να δείξω στα παιδιά το σωστό τρόπο βουρτσίσματος.


Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε το βούρτσισμα των δοντιών δύό φορές τη μέρα, πρωί και βράδυ. Πάνω, κάτω, μέσα, έξω με κυκλικές κινήσεις.
Στη συνέχεια διαβάσαμε τη "Δόνα Τερηδόνα".
Επισκεφθήκαμε την κυρία Ειρήνη,οδοντίατρο στη γειτονιά του νηπιαγωγείου μας και μας μίλησε για την προστασία των δοντιών μας και πότε πρέπει να την επισκεπτόμαστε.Μας εξήγησε πόσο σημαντική είναι η διατροφή μας στην προστασία των δοντιών μας και το βούρτσισμα.Μας έδειξε πως γίνεται το σφράγισμα και πότε κάνουμε εξαγωγή.                        Απάντησε σε ερωτήσεις μας όπως:

 1. Πόσα δόντια έχουν τα παιδιά;
 2. Πόσα δόντια έχουν οι μεγάλοι;
 3. Γιατί χαλάνε τα δοντάκια μας;
 4. Τι πρέπει να κάνουμε για να μην χαλάνε;
 5. Πόσες φορές την ημέρα πρέπει να τα πλένουμε;

Την ευχαριστούμε πολύ που μας δέχτηκε στο ιατρείο της και μας έδωσε σημαντικές συμβουλές για τα δόντια μας.
Γυρίζοντας από την επίσκεψη κόψαμε ένα δοντάκι και από τη μία μεριά του κάναμε λυπημένο προσωπάκι γιατί ήταν χαλασμένο και του κολλήσαμε καραμέλες και ένα γλειφιτζούρι. Στην άλλη μεριά του κάναμε ένα χαρούμενο προσωπάκι γιατί ήταν υγιές και κολλήσαμε μία οδοντόβουρτσα και μία οδοντόκρεμα.

                Διαβάσαμε το φοβερό βιβλίο.................Παίξαμε με τις λέξεις οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, οδοντίατρος και  δόντι.Παίξαμε παιχνίδι μνήμης με διάφορες εικόνες σχετικές με τα δόντια.
Αντιστοιχίσαμε τους αριθμούς από το 1-10 με αντικείμενα.

Σχηματίσαμε τα ονόματα μας με τα γράμματα δοντάκια.


Κόψαμε και κολλήσαμε ένα στόμα και στη συνέχεια κόψαμε δόντια από χαρτόνι και τα κολλήσαμε.

Και τέλος ακούσαμε το τραγούδι "Ο μπαμπάς μου με ρωτάει."3 σχόλια:

 1. Όλα καταπληκτικά.Μπράβο Μαριάννα.Και οι κατασκευές υπέροχες και τα παιχνίδια σας και το τραγούδι!!! Λέω να το χρησιμοποιήσω και στη διατροφή που θα κάνουμε τον Μάρτιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευχαριστώ Σόνια μου!!!!Πάρε ότι θες....τα ίδια κάνω και εγώ.Φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ευχαριστώ Σόνια μου!!!!Πάρε ότι θες....τα ίδια κάνω και εγώ.Φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή