Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

    ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ

Που βρίσκονται τα πνευμόνια μας;Σε τι μας χρησιμεύουν;Πρώτα λύσαμε τις απορίες μας και συζητήσαμε αυτά που ήδη γνωρίζαμε. Κάναμε το περίγραμμα ενός παιδιού στο χαρτί , το οποίο θα χρησιμοποιούσαμε για να τοποθετούμε τα εσωτερικά όργανα επάνω.


Ξαπλώσαμε κάτω και ακολουθήσαμε το ταξίδι του αέρα βάζοντας τα χέρια μας στην κοιλιά μας.Εισπνοή εκπνοή, εισπνοή εκπνοή.
            Προσπαθήσαμε να φουσκώσουμε ένα μπαλόνι.....


Φυσήξαμε μα τα καλαμάκια για να δούμε ποιανού το μπαλόνι θα φύγει πιο μακριά.


Γίναμε ζευγάρια και βάλαμε το μπαλόνι σε διάφορα μέρη του σώματος και προσπαθήσαμε να μη μας πέσει......
Χρειαζόμαστε αέρα για να ζήσουμε.Για να δούμε τι θα συμβεί αν κλείσουμε και το στόμα και τη μύτη;Πόσο αντέχουμε χωρίς αέρα;
Όχι και πολύ....

Ζωγραφίσαμε τα όργανα και τα κάναμε βιβλιαράκι......
Τοποθετήσαμε τα πνευμόνια και την καρδιά πάνω στο ανθρώπινο σχέδιο μας....        Παίξαμε με το μικρό γιατρό............


Τι πρέπει να προσέχουμε 

  1. Στο τέλος της ημέρας είπαμε ότι δεν πρέπει να κρύβουμε το πρόσωπο μας σε σακούλες γιατί δεν θα μπορούμε να ανασάνουμε.
  2. Λέμε στους μεγάλους να μην καπνίζουν κοντά μας και τους θυμίζουμε πόσο κακό κάνει ο μολυσμένος αέρας στα πνευμόνια μας.

  Την επόμενη ημέρα γίναμε πάλι ζευγάρια και έπρεπε να             ενώσουμε το μέρος του σώματος που έλεγε η κυρία.


Είπαμε ότι πρώτα τα δόντια μασάνε καλά την τροφή,το σάλιο τη λιώνει και η γλώσσα την σπρώχνει προς τον σωλήνα που τον λένε οισοφάγο.Εκεί πάει στο στομάχι για κάποια ώρα. Από το στομάχι προχωράει στο λεπτό έντερο,εκεί το αίμα θα πάρει όλες τις θρεπτικές ουσίες από την τροφή και θα τις πάει στην αποθήκη του σώματος,το συκώτι. Ότι είναι άχρηστο θα πάει στο παχύ έντερο και θα τα διώξει όταν θα πάμε τουαλέτα.Το ίδιο ταξίδι κάνει το νερό αλλά το σώμα θα κρατήσει όσο χρειάζεται και θα πάει στα νεφρά και ότι περισσέψει θα πάει στην τουαλέτα. Έτσι σιγά σιγά τοποθετήσαμε όλα τα όργανα επάνω στο ανθρωπάκι μας.

Προσέχουμε το στομάχι μας.
  1. Να τρώμε συχνά φαγητό
  2. Να τρώμε μικρές μπουκιές
  3. Να μασάμε καλά
  4. Μετά το φαγητό να ξεκουραζόμαστε
  5. Πίνουμε αρκετό νερό  

Αφού τελειώσαμε με τα όργανα μιλήσαμε για το σκελετό μας.


             Παίξαμε με το σκελετό μας και τα κόκαλα μας.Ανακατέψαμε τα κόκαλα και έπρεπε να τα συνθέσουμε.
Κόψαμε τους δικούς μας σκελετούς σε ακτινογραφία και τους κολλήσαμε.                                Κάναμε και  ένα σταυρόλεξο.
Εδώ τελειώσαμε τα όργανα και το σκελετό.Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε για να είμαστε υγιείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου