Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

                      ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
                   (προσέχω το σώμα μου)

Μετά από το ταξίδι στο σώμα μας, η κουβέντα πήγε στο τι πρέπει να κάνουμε για να το κρατάμε υγιές. Έτσι μιλήσαμε για το χάρτη της υγείας μας και είδαμε τα σημεία που πρέπει να προσέχουμε.

  
1. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Είναι σημαντική η καθαριότητα στην υγεία και την εμφάνιση μας.Πως διατηρούμε το σώμα καθαρό;  
  1. Κάνουμε μπάνιο συχνά
  2.  Κουρεύουμε τα μαλλιά μας
  3. Χτενιζόμαστε
  4. Κόβουμε τα νύχια μας
  5. Φοράμε καθαρά ρούχα
  6. Πλένουμε συχνά τα χέρια μας
  7. Πλένουμε τα δόντια μας
Όπως προσέχουμε το σώμα μας να είναι καθαρό, έτσι πρέπει να διατηρούμε καθαρό και το σπίτι μας,τα πράγματα μας,το σχολείο μας και την πόλη μας.
Μπήκαμε στο μπάνιο και είδαμε τις εικόνες για το πως πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας και μιλήσαμε για τα μικρόβια που υπάρχουν. 
          Μιλήσαμε και για την τουαλέτα και τι πρέπει να  κάνουμε πριν και μετά.

2.ΚΑΛΟΣ ΥΠΝΟΣ

Είναι σημαντικό ο κύριος Εγκέφαλος που δούλεψε όλη την ημέρα  και έκανε τόσο σημαντικά πράγματα, να ξεκουραστεί.Πρέπει να ηρεμήσουμε το βράδυ και να μαζέψουμε δυνάμεις για την επόμενη μέρα.Πρέπει να κοιμόμαστε νωρίς το βράδυ και να ξυπνάμε νωρίς το πρωί.

 Τι είναι οι αϋπνίες;Πότε μας συμβαίνει αυτό;
Αυτό συμβαίνει όταν περιμένουμε κάτι ευχάριστο την επόμενη ημέρα και έχουμε αγωνία ή όταν έχει συμβεί κάτι κατά την διάρκεια της ημέρας που μας στεναχώρησε ή όταν είμαστε πολύ κουρασμένοι.Μετά μιλήσαμε και για τα όνειρα μας.

Συζητήσαμε κάποιες λαϊκές εκφράσεις ,όπως "με πήρε ο ύπνος", "με έπιασε στον ύπνο","κοιμάται όρθιος".
Ακούσαμε νανουρίσματα και χαλαρωτική μουσική στον υπολογιστή.

 

3.ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

  Διαβάσαμε το βιβλίο " Ο Βίτα και η Μίνη κυνηγούν μια Βιταμίνη". Με αφορμή λοιπόν το βιβλίο μιλήσαμε για το τι είναι υγιεινό και τι ανθυγιεινό και τι πρέπει να προσέχουμε στη διατροφή μας.

 

 Η κυρία καλή υγεία μέσα από το βιβλίο με το φόρεμα της γεμάτο υγιεινά τρόφιμα.Και η κυρία κακή διατροφή με το φόρεμα της γεμάτο ανθυγιεινά τρόφιμα.

 

Στη συνέχεια είπαμε το τραγούδι για τις βιταμίνες.


 

Μετά μιλήσαμε γι αυτά που πρέπει να αποφεύγουμε και είδαμε προτάσεις για υγιεινό δεκατιανό. Στη συνέχεια φτιάξαμε ένα βαλιτσάκι με υγιεινές και ανθυγιεινές προτάσεις για δεκατιανό.

 


Τα δικά μας ξέχασα να τα βγάλω ολοκληρωμένα, αλλά η ιδέα ήταν από εδώ.Εγώ το μέσα το άλλαξα και έγραψα υγιεινές και ανθυγιεινές προτάσεις.Την επόμενη μέρα ήρθε ο κύριος Βαγγέλης να μας μιλήσει για τα φρούτα και τις βιταμίνες τους. Αφού μας έκανε ερωτήσεις για το ποιο φρούτο μας αρέσει να τρώμε και πόσο συχνά τρώμε φρούτα,κάναμε μια φρουτοσαλάτα με φρουτοβιταμίνες όπως το βιβλίο του Βίτα και της Μίνη.


Άρεσε πολύ στα παιδιά και ζητούσαν την συνταγή. Συνταγή δεν υπάρχει.Βάζουμε ότι φρούτο μας αρέσει και είναι εποχής και από πάνω ρίχνουμε φρέσκο χυμό πορτοκάλι ανακατεμένο με μέλι και κανέλα.
Κάναμε  ένα φύλλο εργασίας με φρούτα και μοτίβα που έπρεπε να συμπληρώσουν τα παιδιά.
Αντικαθιστήσαμε τις λέξεις ενός τραγουδιού για την υγιεινή διατροφή με εικόνες τροφίμων που ψάξαμε σε φυλλάδια, τα κόψαμε και κολλήσαμε πάνω στο χαρτόνι.Ο ρυθμός του τραγουδιού είναι από το τραγούδι του Λουκιανού Κελαηδόνη "Λέμε Ναι"
Μιλήσαμε για τις ομάδες τροφίμων και την πυραμίδα της διατροφής.

                     Είπαμε τι πρέπει να αποφεύγουμε...Κάναμε ένα φύλλο εργασίας όπου έπρεπε να ξεχωρίσουμε τα φρούτα από τα λαχανικά και στο τέλος να τα μετρήσουμε.
Και ένα άλλο με την πυραμίδα της  μεσογειακής διατροφής όπου έπρεπε να χρωματίσουν, να κόψουν και να τα τοποθετήσουν πάνω στην πυραμίδα.
 Μετά από τις συζητήσεις μας, τα παιδιά έφεραν πιο υγιεινό δεκατιανό......Μιλήσαμε περισσότερο για τα λαχανικά........           Κάναμε το δικό μας πιάτο με υγιεινά τρόφιμα....Από πίσω κολλήσαμε το τραγούδι του Μάριου Φραγκούλη "Μάγειρας"

Τέλος κάναμε και το γράμμα Τ,τ από τη λέξη τρόφιμα.
                                           Το γράψαμε......                                    Το περπατήσαμε....


                             
                                        Το περάσαμε με το δάχτυλο μας....


                                  Βρήκαμε λεξούλες...

4.ΑΣΚΗΣΗ
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να ασκούμαστε. Μπορούμε να κάνουμε ποδήλατο, να παίξουμε μπάλα,να πάμε σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα, όπως κολυμβητήριο. Είναι σημαντικό να έχουμε ενέργεια και να μην κάνουμε καθιστική ζωή μπροστά στην τηλεόραση, στον υπολογιστή και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μία πολύ ωραία πρόταση για ανάγνωση είναι το βιβλίο "Με μόνο φίλο τον υπολογιστή;"

5.ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ
Μπορούμε συχνά να πηγαίνουμε στο χωριό που υπάρχει πολύ πράσινο ή σε κάποιο βουνό.

6.ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ
Ότι μας ενοχλεί και μας κάνει να μην νιώθουμε καλά πρέπει να επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας.

Αυτοί ήταν οι 6 κανόνες για να είμαστε υγιείς....Συμβουλή μας να τους ακολουθήσετε......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου